Kotitarvekasvimaan perustaminen no dig- menetelmällä 3. vuosi
Haluatko aloittaa kotitarveviljelyn ilman koneita ja maan kääntämistä? Suosittu kurssi saa jatkoa jo kolmantena keväänä peräkkäin!
Kurssilla opit miten perustat ruokaomavaraisuutta lisäävän kasvimaan helppohoitoisella ja tuottavalla no dig -menetelmällä. Uuden no dig -kasvimaan perustamisen lisäksi kurssilla jatketaan töitä ja oppimista Savolahtien kaksi vuotta täyttävän kasvimaan kanssa. Tulokset osoittavat, että kukoistavan no dig -kasvimaan saa perustettua myös savimaalle.
Tämä kurssi on sinulle jos haluat aloittaa kotitarveviljelyn, mutta sinulla ei ole koneita maan kääntämiseen. Kurssi soveltuu sekä vasta-alkajille että jo viljelyä harrastaneille.
Päivän aikana opit tarvittavat työvaiheet kasvimaan perustamiseen ja viljelyn aloittamiseen. Miten maa valmistellaan, kompostin tekeminen niin että pystyt jatkossakin saamaan hyvälaatuista multaa maahasi ja kierrättämään ravinteet kompostin kautta. Kunnostamme viime keväänä tehtyjä pysyviä kasvipenkkejä ja kylvämme niihin sekä laitamme siemeniä esikasvatukseen.
Miltä näyttää kolmas vuosi savimaalle perustetulla kasvimaalla? Pääset näkemään konkreettisesti miten eri työvaiheet tehdään ja miten edetä. Kuulet myös Jaakon ja Marian kokemuksia kahdelta edelliseltä kasvukaudelta ja millaista satoa he ovat saaneet.
Kurssiin sisältyy lyhyt teoriaosuus missä käydään läpi no dig-viljelyn periaatteet. Päivän aikana kuulet lisäksi siementen eroista ja siitä millaisia siemeniä kannattaa hankkia jos olet kiinnostunut omien siementen keräämisestä talteen.
Työskentelyn lomassa on myös aikaa kysymyksille ja keskustelulle.
No-dig- menetelmässä perustettavalla kasvimaalla olevat juuret ja muu kasvusto hävitetään peittämällä maa riittävän pitkäksi aikaa, jolloin maan kääntämistä ei tarvita. Lisäksi viljelytapa perustuu siihen että on saatavilla runsaasti hyvälaatuista multaa/kompostia. Tämän vuoksi kompostoinnin aloittaminen on yhtä tärkeää kuin viljelyn aloittaminen. Päivän aikana opit tekemään kompostia käytännössä. Kuulet mitä onnistunut kompostointi vaatii ja opit tekemään oman kompostireseptisi.
Pysyvän penkkiviljelyn menetelmässä penkit perustetaan yhden kerran jonka jälkeen ne pysyvät samalla paikalla ja maata ei enää myöhemmin käännetä. Menetelmää käytetään avomaan vihannesviljelyssä ja sitä voi harjoittaa pienemmillä aloilla myös ilman koneita. Lisää no dig-viljelystä https://www.meillakotona.fi/artikkelit/no-dig-guru-charles-dowdingin-ka…
Työpaja järjestetään 18.5. klo 11-17 Jaakko ja Maria Savolahden tilalla, Västankvarnintie 325, Inkoo.
Työpajaan mahtuu mukaan 25 ensimmäistä ja sen hinta on 48 (sis. alv). Sitovat ilmoittautumiset sähköpostiin kasvitarhuri@gmail.com 8.5 mennessä.
Kurssi maksetaan tilille. Saat laskun sähköpostiisi 8.5 jälkeen. Lisäksi saat kurssimateriaalin, minkä avulla pääset tutustumaan aiheeseen ja valmistautumaan oman kasvimaan ja kompostin perustamiseen.
Jos et pääsekään paikalle peruuta paikkasi 8.5 mennessä. Tämän jälkeen voit pyytää jonkun toisen tilallesi jos sinulle tulee este.
Ota mukaan säänmukainen vaatetus ja lounaseväät. Päivän aikana pidetään lounastauko. Jos sinulta löytyy ja saat kulkemaan, ota mukaan myös lapio, talikko ja kottikärry päivän töitä ja kompostin rakentamista varten.
Kurssin vetäjästä
Kasvitarhuri, FM Anna Kamara on kasvattanut omat vihanneksensa vaihtelevassa määrin jo 25 vuoden ajan sekä ohjannut mm. lasten koulupuutarhatoimintaa. Hän asuu Fiskarsissa, jossa viljelee luonnonmukaisesti n. 300 m2 hyötypuutarhaa pysyvän penkkiviljelyn menetelmällä. Puhdas ravinto ja luonnon hyvinvointi ovat lähellä sydäntäni, näen että ravinnontuotanto voi tapahtua harmoniassa luonnon kanssa, kestävällä tavalla. Tämä on minun missioni, jota haluan myös levittää eteenpäin. Tuotan suhteellisen pienellä alalla satoa niin että siitä riittää myyntiin asti.
Kotitarveviljely ja kompostointi tulivat tutuiksi jo lapsuudenkodin perintönä. Kasvit, luonnon toiminta ja vuorovaikutussuhteet tulivat tutuiksi opiskeluaikana ja sen jälkeen olen aina työskennellyt kasvien parissa. Ottamalla mallia luonnosta toimimme viisaasti. Lisäksi kotitarveviljelyn aloittamisen myötä suhtautuminen ruokaan yleensä muuttuu. Näinä ympäristöahdistuksen aikoina ymmärrys siitä että on siirtynyt kuluttajasta myös ravinnon tuottajaksi toi ainakin minulle suurta iloa. Lisätietoa löydät kotisivuiltani https://kasvitarhuri.fi/vihannekset-2/
Jokainen voi oppia viljelyn - parhaiten itse tekemällä.
Tervetuloa mukaan aloittamaan!